bar

jumlah pelawat

10 November, 2011

bacalah ayat kursi di mana2 sahaja

ayat Kursi:
1) Baca pada saat keluar rumah, 70000 malaikat akan menjagamu dari semua sisi
2) Baca saat masuk rumah, kemiskinan tdk akan memasuki rumahmu
3) Baca setelah berwudhu, darjatmu akan dinaikkan 70 tingkat
4) Baca pada saat tidur, malaikat akan menjagamu sepanjang malam ...
5) Baca setelah solat, maka jarak antara kamu dan syurga hanyalah kematian. Sampaikan kepada orang lain, maka ini adalah sedekah jariah. Dan pada setiap orang yg mengamalkan, kamu akan ikut mendapat pahalanya sampai hari kiamat....

mandi wajib

Hukum mandi wajib

Mandi wajib ataupun mandi junub adalah wajib ke atas orang Muslim untuk membersihkan dirinya daripada hadas besar.

[sunting]Perkara-perkara yang membawa kepada mandi wajib

Seorang Muslim perlu mengerjakan mandi wajib dalam keadaan berikut :
 • Jimak iaitu melakukan persetubuhan (bertemu dua khitan) apabila zakar dimasukkan ke dalam faraj walaupun tidak keluar air mani.
 • Keluar air mani walaupun zakar tidak dimasukkan ke dalam faraj. Begitu juga keluar air mani kerana bermimpi (wet dream)
 • Keluar darah Haid bagi wanita.
“Jika datang haid, maka tinggalkan solat. Dan jika telah lewat, maka mandi dan Solatlah” (HR. Al Bukhari no. 320, Muslim no. 333, Abu Daud no. 279, At Tirmizi no. 125 dan An Nasa’i I/186)”
 • Nifas iaitu darah yang keluar dari faraj wanita ketika melahirkan anak (Wiladah)
 • Wiladah - wanita yang melahirkan anak.
 • Mati.
 • Masuk Islam orang yang sebelumnya kafir.
Dari Qais bin Ashim, ia menceritakan bahawa ketika ia masuk Islam, Nabi SAW menyuruhnya mandi dengan air dan bidara (HR. At Tirmidzi no. 602 dan Abu Dawud no. 351, disahihkan oleh Syeikh Albani dalam Irwaa’ul Ghalil no. 128)

[sunting]Rukun

Rukun mandi ada tiga perkara meliputi
 • Niat dengan tujuan membezakan ibadat dan adat. Niat ini sekadar dilafazkan di dalam hati dan tidak perlu dilafazkan secara zahir (secara lisan)
 • Menghilangkan kotoran dan najis pada badan.
 • Meratakan air ke seluruh anggota badan yang zahir termasuk segala lipatan-lipatan badan. (Sayyid Sabiq, Fiqh Sunnah)

[sunting]Niat

Niat mandi wajib secara ringkasnya adalah "Sahaja aku mandi wajib kerana Allah Taala."Niat itu hendaklah disertakan ketika air sampai ke bahagian anggota badan. Lafaz niat yang lain"nawaitul ghusla liraf'il hadatsil akbari janabati fardlal lillaahi ta'aalaa" (Ertinya: Sahaja aku mandi wajib untuk menghilangkan hadas besar dan mandi wajib kerana Allah Taala)
Untuk wanita yang mandi wajib kerana hadas haid, niat mandi wajib adalah "Sahaja aku mengangkat hadas haid kerana Allah Taala." manakala bagi wanita yang habis nifas, niat mandi wajib ialah "Sahaja aku mengangkat hadas nifas kerana Allah Taala".
Niat mandi wajib hendaklah dilafazkan apabila mula terkena air kepada mana-mana bahagian anggota mandi. Sekiranya niat dilafazkan selepas dia telah membasuh anggota badannya, mandi wajibnya tidak sah dan dia mestilah memulakan kembali niatnya ketika dia mula menyampaikan air ke seluruh anggota badannya. Sekiranya dia berniat sebelum air sampai ke badan, niat itu juga tidak sah dan dia mestilah memulakan kembali niatnya ketika dia mula menyampaikan air ke seluruh anggota badannya.
Orang yang tidak berniat mandi wajib tidak memenuhi rukun mandi wajib dan dengan itu tidak boleh dikatakan telah mengerjakan mandi wajib. Dia hanya sekadar mengerjakan mandi biasa (mandi adat), dan masih terikat dengan larangan yang dikenakan ke atas orang yang berhadas besar.

[sunting]Cara mandi wajib

Mandi wajib hendaklah dikerjakan menggunakan menggunakan air mutlak iaitu air yang suci lagi menyucikan, dan tidak sah jika menggunakan air yang bukannya air mutlak.
Cara mandi wajib paling afdal sekiranya mengikut sunnah Rasulullah SAW. Berdasarkan hadis dari Aisyah ra.,
“Dahulu, jika Rasulullah SAW hendak mandi janabah (junub), beliau membasuh kedua tangannya. Kemudian menuangkan air dari tangan kanan ke tangan kirinya lalu membasuh kemaluannya. Lantas berwuduk sebagaimana berwuduk untuk solat. Lalu beliau mengambil air dan memasukkan jari-jemarinya ke pangkal rambut. Hingga beliau menganggap telah cukup, beliau tuangkan ke atas kepalanya sebanyak 3 kali tuangan. Setelah itu beliau guyur seluruh badannya. Kemudian beliau basuh kedua kakinya”
(HR. Al Bukhari dan Muslim)
Cara mandi wajib yang paling baik adalah mengikut cara yang diriwayatkan oleh Imam At-Tirmizi.
 1. Membaca bismillah sambil berniat untuk mengangkat hadas besar .
 2. Membasuh tangan sebanyak 3 kali.
 3. Membasuh alat kelamin dari kotoran dan najis.
 4. Mengambil wuduk sebagaimana biasa kecuali kaki. Kaki dibasuh selepas mandi nanti.
 5. Membasuh keseluruhan rambut di kepala.
 6. Membasuh kepala berserta dengan telinga sebanyak 3 kali dengan 3 kali menimba air.
 7. Menjirus air ke seluruh bahagian badan di sebelah lambung kanan dari atas sampai ke bawah.
 8. Menjirus lambung kiri dari atas sampai ke bawah.
 9. Menggosok bahagian-bahagian yang sulit seperti pusat, ketiak, lutut dan lain-lain supaya terkena air.
 10. Membasuh kaki.
Jika dia mandi dengan menggunakan “shower”, tidak perlu tiga kali, memadai telah yakin air telah meratai seluruh badan dari kepala ke hujung jari.
Untuk wanita pula, oleh kerana rambut wanita lebih panjang, maka disunatkan diuraikan rambut. Jika rambut seseorang itu ditocang atau disanggul, sekiranya tak sampai air ke dalamnya, tocang atau sanggul hendaklah dibuka untuk membolehkan air sampai.
Seseorang itu elok memakai kain hingga ke lutut seperti yang diajarkan oleh Rasulullah s.a.w.

[sunting]Najis di badan

Jika ada najis di badan, najis itu boleh dibasuh serentak dgn mandi wajib iaitu membasuh najis dgn mandi wajib itu boleh disekalikan (Imam Nawawi) untuk memenuhi rukun kedua mandi wajib.

[sunting]Keperluan mengambil wuduk

Seseorang yang telah mengerjakan mandi wajib tidak perlu mengambil wuduk semula untuk mengerjakan solat dengan syarat dia tidak melakukan perkara yang membatalkan wudukselepas dia mengerjakan mandi wajib. Jika terbatal, dia perlu hanya mengambil semula wuduknya sahaja.

[sunting]Perkara-perkara sunat

Pada masa mandi kita disunatkan menghadap kiblat, membaca bismillah, membasuh tangan, mengambil wuduk, mengosok-gosok seluruh badan, tertib dan muwalat, iaitu berturut tanpa putus.
Bagi wanita yang mandi disebabkan haid dan nifas, disunatkan menggunakan perfume selepas mandi (afterbath perfume) supaya harum dari bau darahnya.

[sunting]Perkara Berkaitan

[sunting]Melewatkan Mandi Wajib

Mandi wajib boleh ditunda dari malam sehingga siang. Dengan itu, pasangan yang berjimak boleh melewatkan untuk mandi wajib sehingga pagi dan mengerjakan mandi wajib sejurus sebelum mengerjakan solat subuh, tetapi pasangan itu disunatkan berwuduk sebelum tidur jika ingin melewatkan mandi wajib mereka hingga ke pagi.
Orang yang melewatkan mandi wajibnya juga tidak membatalkan puasa dan boleh terus berpuasa, dan puasanya tetap sah selagi mana dia tidak membatalkan puasanya.
Seseorang itu boleh melewatkan mandi wajib sebelum solat. Setelah masuk waktu solat, ia wajib mandi sebelum boleh menunaikan solat.

[sunting]Ragu-ragu

Jika seorang yang mengerjakan solat tetapi ragu-ragu sama ada dia sudah mandi wajib atau belum, maka seluruh solat yang telah dikerjakannya (selama itu) adalah sah, dan untuk solat-solat berikutnya, dia harus menunaikan mandi wajib dahulu, barulah solatnya dianggap sah.

[sunting]Ketiadaan air (atau mudarat tidak boleh terkena air)

Menurut Syeikh al-Islam Ibn Taimiyah rh. (Majmu' Fatawa, 21/396) jika terdapat sebab untuk melakukan tayammum, seperti ketiadaan air, atau tidak dapat menggunakannya akibat sakit, maka tayammum akan menggantikan wuduk dan mandi wajib. Maka seseorang yang junub hendaklah bertayammum lalu bersolat, kemudian apabila ada air (diperbolehkan menggunakan air untuk yang mudarat), maka hendaklah mandi menghilangkan janabahnya tersebut.
Daripada Imraan ibn Hussain ra. "bahawa Rasulullah saw melihat seorang lelaki yang menjauhkan diri dan tidak bersolat dengan kaumnya, maka baginda berkata : Ya siFulan, apa yang menghalang kamu dari tidak bersolat dengan kaummu? Dia menjawab : Ya Rasulullah, saya dalam keadaan junub, dan tiada air. Baginda berkata : Kamu hendaklah menggunakan tanah yang bersih, kerana ia mencukupi untukmu..... di dalam riwayat lain Nabi saw menjumpai air dan memberinya kepada orang yang telah menjadi junub tersebut, dan berkata : pergilah siram ini keatas dirimu." [Hadith riwayat al-Bukhari #344 dan #348].

09 November, 2011

korang the best hihianwar hadi 


matluthfi pown the best


dowang semua nie aq memang suke tengok dlm youtube hahaha..klau ayat anuar hadi aq selalu ingat
"TU DIA..."
hahahaha matluthfi gak aq minat semua video die aq x pernah mis hihihi n now aq tengah layan video dowang hihi so sikit jea aq post pown oke :) boleyh? nie pown aq x taw nk post ape aq punye pikir2 hahaha bende nie un jady larr.. hihi :) hahah n nur syuhada yg soh aq update blog nie die suke bace hihi :) ha da baca like oke :) tata assalamualaikum warahmatuallahi wabarokatu.. :)

08 November, 2011

perempuan1. Umur 20-30 Mengancam
2. Umur 30-40 Macam Macam
3. Umur 40-50 Terancam.
4. Umur 50-60 Di Ancam
5. Umur 60 ++ Dah tak Cam hihihi

pape jearr citer

salam...hye... sihat? farid ari nie x sihat kowt....tady lepas mkn jea pening terus keluar semua bende yg farid mkn hihi :P

per lepas uh jea terus pening erm....tapy kuar gak time pening2 ermm...yelar duk umah nk uat pea....??? online hihih boring gak klau on9 x dew awex nie...n x dew sape nk amik kesah hehe :) sukew..

nie un blk umah sambil tunggu adeq abis on9 bawu leyh on9....hihihi btw aq rindu kat 2 owg nie :) da lame x jumper erkkk btl x  .... jum bilew2 nanty kiter jum nk x nur alia syafiqa n pieqa :)

huhuhu pieqa ajk aq tengok wayang x taw nk g kea x..da larr ngah pokai nie...errrr...btw ari jady pieqa  nk dekat da nie 15 hari bulan nk bagy ape erk?? ha tahu2 nk bagy ape..hihi :)  rahsia hadiah die x leyh g tahu nanty die bace blog nie hihi :) 

errr biler la aq nk dpt awex nie....hahaha tukar topik lak.. aq nk kapel 11-11-11 hihi :) cantik number uh :) untung sape lahir tarikh uh...hihi :) errm...aq nk awex tapy malu2 nk mintak kapel hihi da adew calon...dulu aq bukan main knl2,da rapat,terus mintak..hihi .. then dpt..mcm skarang nie segan2 lak nk mintak..huhuhu.. :)

tukar topik alek... ciri2 yg perempuan aq nk uh senang jea...setia :) n leyh gembirakan aty aq...lagy 1 comel.. :) hihihi btw nk gak yg leyh wat relentionship nan die..takut2 die adew lelaki lain kea eh... uh yg susah uh..ha lupe lak 1 lagy yg leyh jumpe selalu..uh yg penting uh..btw farid nie ukan hensem uh :P 

so uh yg susah dpt uh.. errr pompuan skarang memilih hehehe :) senang jea ckp farid un same gak..hahahha..

oke arr sampai sini jea karang x abis karang hihi oke tata salam...